বিলাহী ফল নে পাচলি! বহুতে নাজানিব পাৰে। দৰাচলতে, বিলাহীয়ে ভাৰতীয় পাকঘৰত বহু পলমকৈ প্ৰৱেশ কৰিছিল। কাৰণ বহুলোকে অতীতত বিলাহীক ফল বুলি ভাবি ভুল কৰিছিল।
বিলাহীৰ বহুতো গুণ আছে। হজম বৃদ্ধি কৰে। বহুলোকে কয় যে নিয়মীয়াকৈ বিলাহী খাই যৌৱন দীঘলীয়া সময়ৰ বাবে ধৰি ৰাখিব পাৰি। বিলাহীয়ে পাকস্থলীত বেক্টেৰিয়াৰ আক্ৰমণৰ পৰাও সুৰক্ষা দিয়ে। কিন্তু ভাৰতীয়সকল এনে ধৰণৰ বস্তু চিনাক্ত কৰিবলৈ কিয় ইমান পলম হ’ল !
সমগ্ৰ বিশ্বতে প্ৰায় ৯০০০ প্ৰকাৰৰ বিলাহী উপলব্ধ। যিকোনো দেশতে বিলাহীৰ আধিপত্য থাকে। বিলাহী অবিহনে কোনো চালাড নহয়। আকৌ বিলাহীয়ে আন পাচলিৰ সোৱাদো বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।
পেৰুত প্ৰথমে বিলাহী খেতি কৰা হৈছিল। তাৰ পিছত, বিলাহী বোৰ স্পেইন, মেস্কোকো হৈ সমগ্ৰ বিশ্বতে বিয়পি পৰিছিল। আমেৰিকাত ইয়াক লাভ এপল বুলি কোৱা হৈছিল। কিন্তু ভাৰতলৈ বিলাহী ষষ্ঠ শতিকাতহে আহিছিল। পৰ্তুগীজ আৰু স্পেনিছসকলে আনিছিল।
অক্সফৰ্ড অভিধানত, বিলাহীক ফল বুলি কোৱা হয়। অৱশ্যে, বহুতো বিজ্ঞানীয়ে কয় যে বিলাহীৰ ব্যৱহাৰ আনকিউব্ড-তকৈ কিউবড হিচাপে বেছি। সেয়েহে, ইয়াক পাচলি হিচাপে গণ্য কৰা হয়।
ৰন্ধনৰ সোৱাদ আনিবলৈ পৃথিৱীৰ বহুতো দেশত বিলাহী ব্যৱহাৰ কৰা হয়। কিন্তু ভাৰতত, ৰন্ধনত টেঙা আনিবলৈ নেমু, তেতেলি ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। গতিকে এই দেশত বিলাহী গ্ৰহণ কৰিবলৈ বহুত পলম হৈছিল । কিন্তু এতিয়া ভাৰতীয় পাকঘৰত বিলাহী এটা অত্যাৱশ্যকীয় পাচলি।