কেৰেলা দেখিবলৈ ধুনীয়া কিন্তু সোৱাদ তিতা, কিন্তু অতি উপকাৰী। ইয়াক শ শ বছৰ ধৰি ঔষধ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। শিশুৱে এইটো একেবাৰে ভাল নাপায়। ডায়েবেটিচ, যকৃত, কোষ্ঠকাঠিন্য আৰু পেলুৰ ৰোগত কেৰেলাই এক কাৰ্যকৰী ভূমিকা পালন কৰে।
কেৰেলা ডায়েবেটিচ ৰোগীৰ বাবে অধিক উপকাৰী। ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত থাকে ইনচুলিনসদৃশ পেপটাইড আৰু এলোলাইড। তেওঁলোকে ৰক্ত শৰ্কৰা হ্ৰাস কৰি ডায়েবেটিচৰ পৰাও লাভান্বিত হয়। আৰ্থ্ৰাইটিছৰ বিষত, নিয়মীয়াকৈ কেৰেলা ৰস খোৱাৰ দ্বাৰা বিষ নিৰাময় হয়।
আয়ুৰ্বেদৰ মতে, কেৰেলা হৈছে এক পেলু, কাহৰ বাইল’কিলাৰ। কাৰেলাৰ বেক্টেৰিয়া-ৰোধী শক্তি আছে। যেতিয়া পাতবোৰ ঘাঁত প্ৰলেপ দিয়া হয় আৰু কেৰেলা গছৰ পৰা উতলা পানীৰে আঘাতটো ধোৱা হয়, কেইদিনমানৰ ভিতৰতে ঘাঁ শুকাই যায়। যদি এলাৰ্জি হয়, ইয়াৰ ৰস দুবাৰ কৈ দুচামুচ খালে আৰোগ্য হয়।
কেৰেলাই কোষ্ঠকাঠিন্য আঁতৰ কৰে। ই জীৱাণুৰ বিৰুদ্ধে কাৰ্যকৰী, বিশেষকৈ ই-কোলাই নামৰ বীজাণুৰ বিৰুদ্ধে। ফলস্বৰূপে, ডায়েৰিয়াও প্ৰতিৰোধ কৰে । ইয়াৰ উপৰিও, বিভিন্ন ছালৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো কেৰেলা যথেষ্ট কাৰ্যকৰী।
কেৰেলা ৰসে যকৃতৰ প্ৰদৰ্শন বৃদ্ধি কৰে, তেজ বিশুদ্ধকৰণত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে।
ইয়াত পালেং শাকৰ তুলনাত দুগুণ কেলচিয়াম আৰু কলতকৈ দুগুণ পটাছিয়াম থাকে। পৰ্যাপ্ত লো, প্ৰচুৰ পৰিমাণৰ ভিটামিন এ, ভিটামিন চি আৰু আঁহ, ভিটামিন এ, ভিটাচিন চি আৰু এণ্টি-অক্সিডেণ্ট আছে যি বয়স বৃদ্ধি প্ৰতিহত কৰে, শৰীৰৰ কোষবোৰ সুৰক্ষিত কৰে। তাত লুটিন আৰু লাইকোপেনো আছে। এইবোৰে ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালী বৃদ্ধি কৰে। ইয়াৰ উপৰিও, ই তেজৰ চৰ্বি আৰু ট্ৰাইগ্লিচাৰাইড হ্ৰাস কৰে আৰু ভাল কলেষ্টেৰল এইচডিএল বৃদ্ধি কৰে। ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত ৰখাত কেৰেলাই এক কাৰ্যকৰী ভূমিকা পালন কৰে।