কেলচিয়াম, ফছফৰাছ, ভিটামিন, পটাছিয়াম, ভিটামিন ডি সমৃদ্ধ গাখীৰ নৱজাতকৰ পৰা বৃদ্ধলৈকে সকলোৰে বাবে এক স্বাস্থ্যকৰ খাদ্য। ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি হাড় আৰু দাঁত শক্তিশালী কৰি ৰখালৈকে গাখীৰ উপকাৰী। গাখীৰেও বিপাকীয় ক্ৰিয়া উন্নত কৰাত সহায় কৰে। বহুতৰে ব্ৰেকফাষ্টত গাখীৰ থাকে। কিছুমান মানুহে ৰাতি শুই উঠাৰ আগতে এগিলাচ গাখীৰ খাব লাগে।
বৰ্তমান সময়ত পেকেটত ভৰোৱা গাখীৰ ক্ৰয় আৰু খোৱাৰ ধাৰা বৃদ্ধি পাইছে। পেকেট গাখীৰ পেষ্টুৰাইজ কৰা হয়। গাখীৰ বন্ধ্যাকৰণ আৰু সংৰক্ষণৰ পদ্ধতিটোক পেষ্টুৰাইজেচন বোলা হয়। বিশেষ পদ্ধতিৰে উচ্চ উষ্ণতাত পেষ্টুৰাইজেচন কৰা হয়। বহুতে কয় যে পেষ্টুৰাইজেচন পদ্ধতিৰে বীজাণুমুক্ত কৰাৰ পিছত বজাৰত অহা গাখীৰ উতলাব নালাগে।

কেঁচা গাখীৰ সঁচাকৈয়ে স্বাস্থ্যকৰ নেকি?একদম নহয়। চিকিৎসকে কয় যে কেঁচা গাখীৰ উতলাই নোখোৱাকৈ সেৱন কৰিব নালাগে। সংক্ৰমণৰ আশংকা অধিক। কেঁচা গাখীৰত বিভিন্ন বীজাণু আশ্ৰয় থাকে। বজাৰৰ পৰা কিনা পেকেটত ভৰোৱা গাখীৰ প্ৰত্যক্ষভাৱে সেৱন কৰিলে শৰীৰৰ বিভিন্ন ক্ষতি হয়। গাখীৰ উতলিলে উচ্চ উষ্ণতাত সেই বীজাণুবোৰ নিধন হয়।
কেঁচা গাখীৰত E-coli, Salmonella আদি ক্ষতিকাৰক বেক্টেৰিয়া থাকে। এই বেক্টেৰিয়াই শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰে। বিশেষকৈ বৃদ্ধ, শিশু আৰু গৰ্ভৱতী মহিলাই সদায় গৰম গাখীৰ সেৱন কৰিব লাগে।