নিউজ ডেস্ক, ২ নৱেম্বৰ: কৰ্কট ৰোগ সৃষ্টিকাৰী গধুৰ ধাতুৰ মৌল সীহ, কেডমিয়াম আৰু নিকেলৰ উপস্থিতিৰ বিষয়ে বাংলাদেশ কৃষি বিশ্ববিদ্যালয় (BAKRBI)ৰ বিজ্ঞানীসকলে প্ৰকাশ কৰিছে। গৱেষণাৰ মতে, তেওঁলোকে কয় যে বেঙেনা অবিৰতভাৱে খালে এই উপাদানসমূহ গ্ৰহণ কৰিলে যিকোনো ব্যক্তিয়ে কেন্সাৰ ৰোগত আক্ৰান্ত হ’ব পাৰে। অৱশ্যে ৰন্ধা-বঢ়াৰ পিছত বেঙেনাত কেন্সাৰৰ এই উপাদানসমূহ থাকে নে নাই সেই বিষয়ে অধ্যয়নত উল্লেখ কৰা হোৱা নাই৷
বক্ৰবীৰৰ গৱেষকসকলে বেঙেনাত কৰ্কট ৰোগ সৃষ্টিকাৰী উপাদান বিচাৰি উলিয়াইছে।জামালপুৰৰ ইছলামপুৰ আৰু মেলাণ্ডাহ উপজিলাৰ ২০টা স্পটৰ কৃষকৰ পৰা পোনপটীয়াকৈ সংগ্ৰহ কৰা বেঙেনা আৰু মাটিৰ নমুনাত এই গধুৰ ধাতুৰ উপাদান পোৱা গৈছে বুলি গৱেষকসকলে জানিবলৈ দিয়ে।
গৱেষকসকলৰ মতে, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা সংস্থা ইউএছইপিএৰ নিৰ্দেশনা অনুসৰি এই অধ্যয়ন কৰা হৈছে। গাইডলাইন অনুসৰি এই গধুৰ বিষাক্ত ধাতুবোৰ অবিৰতভাৱে সেৱন কৰিলে মানুহৰ শৰীৰত কৰ্কট ৰোগ হ’ব পাৰে।
তেওঁলোকৰ গৱেষণাৰ ফলাফল চলিত বৰ্ষৰ ২২ আগষ্টত আমেৰিকা, যুক্তৰাজ্য আৰু নেদাৰলেণ্ডৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি আন্তৰ্জাতিক আলোচনী ‘নেচাৰ পৰ্টফলিঅ’’ত প্ৰকাশ পাইছে। কিন্তু গৱেষকসকলে ভাবে যে জনস্বাস্থ্যৰ বাবে গুৰুতৰভাৱে ক্ষতিকাৰক বেঙেনাত এই উপাদানসমূহৰ উপস্থিতিৰ ওপৰত অধিক বিস্তৃত গৱেষণাৰ প্ৰয়োজন।
বাংলাদেশ কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ কৃষি ৰসায়ন বিভাগৰ বিজ্ঞানী অধ্যাপক ড. জাকিৰ হোছেইন। গৱেষণা দলটোত অধ্যাপক ড°ও আছিল। কাজী ফাৰহাদ কাদিৰ, অধ্যাপক ড. হাৰুনুৰ ৰছিদ আৰু বাংলাদেশ কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ এম এছ (থিছিছ) ছাত্ৰী অনিকা বুছৰা।
চাহিদা আৰু উৎপাদনৰ গুৰুত্ব বিবেচনা কৰি গৱেষক দলটোৱে জামালপুৰৰ ইছলামপুৰক বাছি লৈছিল। একে সময়তে চুবুৰীয়া মেলাণ্ডাহ উপজিলাকো নিৰ্বাচিত কৰা হয়। চৰকাৰৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা পুঁজিৰে গৱেষক দলটোৱে ২০২০ চনৰ জানুৱাৰী মাহৰ পৰা ক্ষেত্ৰ গৱেষণা আৰম্ভ কৰে।
দলটোৱে জামালপুৰৰ ইছলামপুৰৰ ১১টা স্পট আৰু মেলাণ্ডাহ উপজিলাৰ ৯টা স্পটকে ধৰি ২০টা স্পটৰ কৃষকৰ পৰা পোনপটীয়াকৈ ব্রিঞ্জলৰ নমুনা সংগ্ৰহ কৰে। এই সময়ত এই উপাজিলা দুখনৰ পৰা ব্রিঞ্জলৰ ৮০টা নমুনা আৰু মাটিৰ (শীর্ষৰ মাটি) ৬০টা নমুনা সংগ্ৰহ কৰা হৈছিল। বক্ৰবীৰৰ লেবৰ গৱেষণাই প্ৰথমে ২০২১ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহত মন্ত্ৰালয়ক ফলাফল দাখিল কৰিছিল। পিছত চলিত বৰ্ষৰ জুন মাহত আন এটা ফলাফল দাখিল কৰা হয়।
গৱেষণা দলটোৰ মুৰব্বী অধ্যাপক ড. জাকিৰ হোছেইনে কয়, এই উপাদানসমূহে কেন্সাৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰে। কিন্তু ইয়াৰ বাহিৰেও ব্ৰঞ্জালত পুষ্টিকৰ উপাদান হিচাপে তাম, জিংক, আইৰণ আৰু মেংগানিজৰ উপস্থিতিও আছিল।
গৱেষকসকলে লগতে কয় যে জামালপুৰৰ ইছলামপুৰ আৰু মেলাণ্ডাহৰ ২০টা স্থানৰ পৰা সংগ্ৰহ কৰা সকলো নমুনাতে জনস্বাস্থ্যৰ বাবে অতি ক্ষতিকাৰক সীহ আৰু নিকেল পোৱা গৈছে। আৰু ৪০ শতাংশ নমুনাত কেডমিয়াম পোৱা গৈছিল।
কিন্তু উৎপাদিত বেঙেনা আৰু মাটিত থকা এই উপাদানসমূহ সাৰ আৰু কীটনাশকৰ পৰা আহিছে নে ব্যৱহৃত পানীৰ পৰা আহিছে নে নাই সেয়া নিশ্চিত কৰিব পৰা নগ’ল। ৰন্ধা-বঢ়া কৰাৰ পাছতো বেঙেনাত থকা এই উপাদানসমূহৰ মাত্ৰা সম্পৰ্কে কোনো গৱেষণা কৰা হোৱা নাই। বিজ্ঞানীসকলৰ মতে মানৱ শৰীৰত এই উপাদানসমূহৰ সহ্যযোগ্য মাত্ৰা সম্পৰ্কে গৱেষণাৰ প্ৰয়োজন আছে।
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.