মানুহৰ শৰীৰ মূলতঃ পেশীৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠে। আৰু ভিটামিন ডি সমৃদ্ধ খাদ্যই এই পেশীবোৰৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰে। কিন্তু বহুতে নাজানে যে কিছুমান খাদ্যত ভিটামিন ডি থাকে।
ভিটামিন ডিৰ অভাৱৰ ক্ষতিপূৰণৰ বাবে ৰ’দত গা ধোৱাটোৱেই আটাইতকৈ সহজ আৰু দ্ৰুত উপায়। নিয়মিতভাৱে পুৱা ১১ বজাৰ পৰা ১ বজাৰ ভিতৰত ১৫ মিনিট ৰ’দত গা ধুলে শৰীৰৰ ভিটামিন ডিৰ প্ৰয়োজনৰ ৭০% পৰিমাণ পূৰণ কৰিব পাৰি।
কিন্তু শৰীৰত ভিটামিন ডিৰ অভাৱ পূৰণ কৰিবলৈ খাদ্যৰ প্ৰয়োজনীয়তা কম নহয়। বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে ভিটামিন ডিৰ অভাৱত শৰীৰত বহুতো লক্ষণ দেখা দিয়ে। উদাহৰণ স্বৰূপে:
১. যদি চুলি সৰা প্ৰৱণতা বেছি হয় তেন্তে বুজিব লাগে যে শৰীৰত ভিটামিন ডিৰ অভাৱ হয়।
২. হাড়, পেশীৰ দুৰ্বলতা আৰু বিষ, গাঁঠিৰ বিকৃতি আৰু দীৰ্ঘদিনীয়া কঁকালৰ বিষ ভিটামিন ডিৰ অভাৱৰ সাধাৰণ লক্ষণ হ’ব পাৰে।
৩. শৰীৰত ভিটামিন ডিৰ পৰিমাণ কম হ’লে মানসিক চাপ আৰু উদ্বেগ সৃষ্টি কৰিব পাৰে, যাৰ ফলত সঘনাই মেজাজ সলনি হ’ব পাৰে।
৪. স্বাস্থ্যসন্মত খাদ্য গ্ৰহণ আৰু পৰ্যাপ্ত জিৰণি লোৱাৰ পিছতো যদি আপুনি মন্থৰ আৰু ভাগৰুৱা অনুভৱ কৰে তেন্তে আপোনাৰ ভিটামিন ডিৰ অভাৱ হ’ব পাৰে।
৫. অতিমাত্ৰা খাদ্য খোৱাটোও ভিটামিন ডিৰ অভাৱ বুলি গণ্য কৰা হয়। বা হঠাৎ ওজন কমি যোৱা, সঠিকভাৱে খোৱা-বোৱা খোৱাৰ পিছতো ওজন কমি যোৱা ইত্যাদি লক্ষণসমূহো ভিটামিন ডিৰ অভাৱ হ’ব পাৰে।
৬. শৰীৰত ভিটামিন ডিৰ অভাৱৰ বাবে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা কমিবলৈ আৰম্ভ কৰে। ইয়াৰ বাবে ঘাঁ শুকুৱাবলৈ বহু সময় লাগে।
৭. শৰীৰত ভিটামিন ডিৰ অভাৱত অপ্ৰয়োজনীয় ভাগৰুৱা, কঁপনি আৰু শুই থকাৰ ইচ্ছাৰ সৃষ্টি হয়।
৮. শৰীৰত ভিটামিন ডিৰ অভাৱ হ’লে থাইৰয়ডৰ সমস্যা, মেৰুদণ্ডৰ বিষ আৰু অকালতে দাঁত ক্ষয় হোৱা আদিও দেখা দিয়ে।
৯. প্ৰয়োজনীয় ভিটামিন ডিৰ অভাৱত ভৰিৰ হাড় ধনুৰ দৰে বেঁকা হৈ যাব পাৰে। ইয়াৰ বাহিৰেও গাঁঠিৰ বিষ আৰু বৃদ্ধ লোক বাতবিষত আক্ৰান্ত হয়।
১০. শিশুৰ ৰিকেট, প্ৰাপ্তবয়স্কৰ অষ্টিঅ’মাইলাইটিছ আৰু বৃদ্ধৰ অষ্টিঅ’পৰ’ছিছৰ প্ৰধান কাৰণ হৈছে ভিটামিন ডি।
খাদ্যত থকা কিছুমান বিশেষ খাদ্যক অগ্ৰাধিকাৰ দি এই সমস্যাবোৰৰ পৰা নিজকে সহজেই আঁতৰাই ৰাখিব পাৰি। এইবোৰ:
১. ভিটামিন ডি সমৃদ্ধ খাদ্যৰ ভিতৰত প্ৰথমে কথা ক’বলগীয়া খাদ্য হ’ল কণী। ই ভিটামিন ডিৰ এক উৎকৃষ্ট উৎস।
২. গাখীৰত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন ডি থাকে। ছয়টা খাদ্য উপাদানৰ উপৰিও গৰুৰ গাখীৰত কেলচিয়াম থাকে, যিয়ে শিশুৰ সম্পূৰ্ণ বৃদ্ধিত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।
৩. ভিটামিন ডিৰ অভাৱ সহজে ক্ষতিপূৰণ কৰিবলৈ খাদ্যত দৈও ৰাখিব পাৰি। পেট সুৰক্ষিত আৰু গৰমৰ পৰা সকাহ পাবলৈ শিশুক নিয়মিতভাৱে দৈ খুৱাব লাগে।
৪. ভিটামিন ডিৰ বাবেও দিনটোত এটা কমলা খাব পাৰে। ইয়াৰ উপৰিও ইয়াত ভিটামিন ডি, কেলচিয়াম আৰু ভিটামিন চি থাকে।
৫. ভেঁকুৰ অতিবেঙুনীয়া পোহৰৰ সংস্পৰ্শলৈ আহিলে ভিটামিন ডি উৎপন্ন হয়। ই একমাত্ৰ অপ্ৰাণীবিহীন খাদ্য যাৰ পৰা পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ ভিটামিন ডি পোৱা যায়।
৬. চৰ্বিযুক্ত মাছ যেনে: টুনা, মাগুৰ, ছালমন ব্যৱহাৰ কৰি সাগৰীয় মাছ খাব পাৰি। ইয়াত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন ডি থাকে।
৭. কড লিভাৰ অইল বা মাছৰ তেলত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন ডি, ওমেগা-৩ আৰু ফেটি এচিড থাকে, যিয়ে ভিটামিন ডিৰ অভাৱ দূৰ কৰাত সহায় কৰে আৰু আপোনাৰ হৃদযন্ত্ৰ সুস্থ কৰি ৰাখে।