ডায়েবেটিছৰ ৰোগীয়ে দৈনন্দিন খাদ্য তালিকাত কিছুমান বিশেষ খাদ্য ৰাখক

বিশ্বৰ বহু লোকে ভাৰতক ‘বিশ্বৰ ডায়েবেটিছ ৰাজধানী’ বুলি অভিহিত কৰিছে।

সম্প্ৰতি ৭ কোটিৰো অধিক লোক ডায়েবেটিছ ৰোগত আক্ৰান্ত হৈ আছে। ইয়াৰ ভিতৰত চিকিৎসকে কয় যে অনিয়ন্ত্ৰিত জীৱনশৈলী আৰু ভুল খাদ্যাভ্যাসই টাইপ ২ ডায়েবেটিছৰ সম্ভাৱ্য কাৰণ। অলপ সচেতন হ’লে সঠিকভাৱে খোৱা-বোৱাই তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখিব। বহু লোক সম্পূৰ্ণৰূপে সুস্থ হৈ উঠিব পাৰে।

ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ দৈনন্দিন খাদ্য তালিকাত কিছুমান খাদ্য ৰাখিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে পুষ্টিবিদসকলে। সেইবোৰ কি?

১. শীতকালত বজাৰবোৰ কমলাৰে ভৰি থাকে। ডায়েবেটিছ ৰোগীয়ে দৈনিক নেমু খাব পাৰে। আঁহৰ উপৰিও ইয়াত পটাছিয়াম আৰু ফ’লেট থাকে। যাৰ ফলত ডায়েবেটিছ নিয়ন্ত্ৰণত থাকে।

২. ঘৰতে বনোৱা দৈ বা টেঙা দৈয়ে ডায়েবেটিছ নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখে। ইয়াৰ ভিতৰত কেলচিয়াম আৰু পটাছিয়াম অন্যতম। টাইপ ২ ডায়েবেটিছৰ বাবে ই অতি উপকাৰী।

৩. চিয়া বীজত এন্টিঅক্সিডেন্ট, ওমেগা থ্ৰী ফেটি এচিড, মেগনেছিয়াম, ফাইবাৰ থাকে। কেৱল ওজন কমাবলৈ নহয়, ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবেও ই উপকাৰী।

৪. নিয়মিতভাৱে পিষ্টা, আলমণ্ড, আখৰোট, কাজু বাদাম খাব লাগে। ইয়াৰ গ্লাইচেমিক ইনডেক্স কম। প্ৰতিদিনে এমুঠিমান এই বাদাম খালে ডায়েবেটিছ নিয়ন্ত্ৰণত থাকিব।

৫. দৈনিক বাৰ্লি, অটচ খাব। তেলীয়া খাদ্যৰ সলনি ৰাতিপুৱা ওটচ খাব পাৰে। ইয়াৰ ফলত ওজন সোনকালে কমি যাব। ডায়েবেটিছ ৰোগীয়ে লাভ কৰিব ডাঙৰ উপকাৰ।

AssamDaily time axomGuwahatiIndiaInternationalWorld
Comments (0)
Add Comment