স্বাস্থ্যসন্মত খাদ্য খোৱাৰ লগতে সুস্থ হৈ থাকিবলৈ পৰ্যাপ্ত টোপনিও অতি প্ৰয়োজনীয়। অনিদ্ৰাৰ ফলত হৃদৰোগ, স্নায়ুৰ দুৰ্বলতা, মেদবহুলতা আদি হাজাৰ হাজাৰ শাৰীৰিক সমস্যাৰ সৃষ্টি হয়। এজন প্ৰাপ্তবয়স্কক গোটেই দিনটো কমেও ৭-৮ ঘণ্টা টোপনিৰ প্ৰয়োজন। যদি আপুনি ভালদৰে টোপনি নাহে তেন্তে ই কেৱল শৰীৰতে নহয়, মনৰ ওপৰতো প্ৰভাৱ পেলায়। যদি আপুনি দীৰ্ঘদিন ধৰি অনিদ্ৰাত ভুগি থাকে তেন্তে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। চিকিৎসকৰ নিৰ্ধাৰিত ঔষধ সেৱনৰ উপৰিও ঘৰতে বনোৱা কিছুমান পানীয়ই টোপনিতো সহায় কৰে। কোনটো পানীয়ই আপোনাৰ সুবিধা কঢ়িয়াই আনিব সেইটো জানি লওক।
মৌ আৰু গ্ৰীণ টি
শুই উঠাৰ আগে আগে একাপ গৰম পানীত গ্ৰীণ টি আৰু মৌ মিহলাই খাব পাৰে। গ্ৰীণ টিয়ে শৰীৰৰ পৰা বিষাক্ত পদাৰ্থ বাহিৰ কৰি দিয়াত সহায় কৰে। মৌত ট্ৰিপ্ট’ফেন থাকে, যিয়ে টোপনিৰ সৃষ্টি কৰে। এই পানীয় শোৱাৰ আগতে শৰীৰৰ বাবে অতি শিথিলতা প্ৰদান কৰে।
অশ্বগন্ধা পানীয়
এই পানীয়ৰ টোপনিৰ বিকল্প নাই। ৰাতি এগিলাচ গৰম পানীত আধা চামুচ অশ্বগন্ধা গুড়ি মৌৰ লগত মিহলাই খালে সুফল পাব। এই পানীয়টো টোপনিৰ ভাল সহায়ক হ’ব পাৰে।
হালধী-গাখীৰ
বহুতৰে টোপনিৰ আগতে গাখীৰ খোৱাৰ অভ্যাস আছে। যদি আপুনি অনিদ্ৰা ৰোগত ভুগিছে তেন্তে এগিলাচ গাখীৰত কেঁচা হালধী মিহলাই ল’ব পাৰে। নিয়মিতভাৱে হালধী-গাখীৰ খালে অনিদ্ৰাৰ সমস্যা সোনকালে পৰিত্ৰাণ পাব।
কেশৰ গাখীৰ
শুই উঠাৰ আগতে কেশৰ চাহ বা কেশৰ মিহলি গাখীৰ খোৱাটোও উপকাৰী। এই পানীয়ই স্নায়ু শিথিল কৰা, মানসিক চাপ কমোৱা আৰু টোপনিৰ প্ৰৰোচনা কৰাত সহায় কৰে। গাখীৰত ট্ৰিপ্ট’ফেন যৌগ থাকে, কেশৰৰ লগতে পানীয়ৰ ফলপ্ৰসূতা কেইবাগুণো বৃদ্ধি পায়।
ভেন্দি-বাদামৰ গাখীৰ
সমান পৰিমাণৰ ভেন্দি, চেনি আৰু মাটিমাহ লৈ মিক্সাৰত পিহি লওক। ৰাতি শুই উঠাৰ আগতে গৰম গাখীৰত এচামুচ আলমণ্ড মিশ্ৰণ মিহলাই লওক। নিয়মিতভাৱে খেলিলে আপুনি অনিদ্ৰাৰ সমস্যাৰ পৰা মুক্তি পাব।