আমি পোনপটীয়াকৈ মিঠাই নাখালেও বিভিন্ন খাদ্যৰ লগত চেনি শৰীৰত প্ৰৱেশ কৰে। আজিকালি সচেতনভাৱে চেনি ত্যাগ কৰিবলৈ চেষ্টা চলাইছে বহুতেই। কোনোৱে ওজন কমাব বিচাৰে, কোনোৱে ডায়েবেটিছৰ আশংকা কৰে আৰু চেনি সেৱন কমাব বিচাৰে।
ব্যস্ত জীৱনত খোৱা-বোৱাত অনিয়ম, টোপনিৰ অভাৱ, অত্যধিক মানসিক চাপৰ কাৰণে বহুতো ৰোগে শৰীৰত বাহ সাজে। মেদবহুলতা, ডায়েবেটিছ, উচ্চ ৰক্তচাপ, হৃদৰোগৰ আন এটা প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ কাৰণ হ’ল চেনি খোৱাৰ অভ্যাস। যদি আপুনি এমাহৰ বাবে খাদ্যৰ পৰা চেনি বা যিকোনো মিঠা খাদ্য বাদ দিয়ে তেন্তে শৰীৰত বহু পৰিৱৰ্তন দেখা পোৱা যায়।
১) উৎসৱৰ সময়ত প্ৰচুৰ পৰিমাণে মিঠাই খাই ২-৪ কেজি ওজন বৃদ্ধি কৰিছে নেকি?আপুনিও এমাহৰ বাবে চেনি এৰিবলৈ চেষ্টা কৰক। মিঠা খাদ্য আৰু চেনি খালে শৰীৰত সৰ্বাধিক কেলৰি খৰচ হয়। যিটো ওজন বৃদ্ধিৰ অন্যতম কাৰণ। চেনি খোৱা বন্ধ কৰিলে সোনকালে ওজন কমাব।
২) বহুতে অনিদ্ৰা ৰোগত আক্ৰান্ত হয়। চেনি কম খালে টোপনি ভাল হয়। কিন্তু চেনি খোৱা বন্ধ কৰিলে অনিদ্ৰাৰ সমস্যা নাইকিয়া হৈ যায়।
৩) কেতিয়াবা কাম কৰিবলৈ অনিচ্ছা জাগে। শৰীৰত শক্তিৰ অভাৱ। এমাহৰ বাবে চেনি খোৱা বন্ধ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰক আৰু শৰীৰত প্ৰদাহ বাঢ়িব। প্ৰদৰ্শনো বৃদ্ধি পাব।
৪) অধিক পৰিমাণে চেনি খালে হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়। হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা কম কৰিবলৈ চেনি খোৱা বন্ধ কৰিব পাৰে। যকৃতৰ ৰোগৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ পুষ্টিবিদসকলেও চেনি সেৱন বন্ধ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।
৫) বাতবিষৰ বিষৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ চেনি খোৱাও বন্ধ কৰিব পাৰে। বিভিন্ন গৱেষণাৰ পৰা দেখা গৈছে যে চেনিয়ে গাঁঠিৰ বিষ বৃদ্ধি কৰে, গতিকে বাতবিষত আক্ৰান্ত লোকসকলে এমাহ চেনি নোহোৱাকৈ থাকিলে পাৰ্থক্য লক্ষ্য কৰিব পাৰে।