Daily Time Axom

শৰীৰত ভাল কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা হ্ৰাস পালে হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়

0 51

শৰীৰত কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি হ’লে চিন্তাৰ ভাঁজ কপালত পৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। এই এটা ৰোগৰ বাবে আন হাজাৰ হাজাৰ ৰোগে শৰীৰত বাহ সাজে। হৃদৰোগৰ উপৰিও ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ সম্ভাৱনাও কেইবাগুণো বৃদ্ধি পায়। অৱশ্যে সকলো কলেষ্টেৰল বেয়া নহয়, শৰীৰতো কিছু উপকাৰী কলেষ্টেৰল থাকে।

হাই ডেনচিটি লিপ’প্ৰটিন (HDL) কলেষ্টেৰল শৰীৰৰ বাবে উপকাৰী। এইচ ডি এলে বেয়া কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰি শৰীৰক সুস্থ কৰি ৰাখে। গতিকে শৰীৰত বেয়া কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা কমাব নালাগে, কিন্তু ভাল কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰাও বৃদ্ধি কৰিব লাগে।

খাদ্য আৰু দৈনন্দিন জীৱনৰ কোনবোৰ পৰিৱৰ্তনে তেজত এইচ ডি এলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰিব আৰু সামগ্ৰিকভাৱে শৰীৰটো সুস্থ কৰি ৰাখিব জানি লওক।

১) যদি আপুনি শৰীৰত HDL কলেষ্টেৰল বৃদ্ধি কৰিব বিচাৰে তেন্তে ধূমপান এৰিব লাগে। ধূমপানে তেজত ভাল কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰে আৰু বেয়া কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰে। এই অভ্যাসে ষ্ট্ৰোকৰ সম্ভাৱনা কেইবাবাৰো বৃদ্ধি কৰে। ধূমপানৰ উপৰিও মদ্যপানৰ অভ্যাসও কমাব লাগে।

২) ভাল কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধিৰ বাবে ওজন নিয়ন্ত্ৰণ কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। শৰীৰৰ চাৰিওফালে চৰ্বি জমা হ’লে বেয়া কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি পায়, আৰু ভাল কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা কমিবলৈ আৰম্ভ কৰে। গতিকে ট্ৰেন্স ফেট থকা খাদ্য যেনে চিপছ, শীতল পানীয়, ক্ৰেকাৰ, প্ৰচেছড খাদ্য আদি পৰিহাৰ কৰক।

৩) নিয়মিত ব্যায়াম কৰি ফিট হৈ থাকিব লাগে আৰু শৰীৰত এইচ ডি এলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰিব লাগে। এৰোবিক ব্যায়াম, গধুৰ ওজনৰ প্ৰশিক্ষণ শৰীৰত ভাল কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰাত অতি ফলপ্ৰসূ। বয়সৰ লগে লগে গধুৰ শাৰীৰিক ব্যায়াম কৰাটো সম্ভৱ নহয়। এনে ক্ষেত্ৰত নিয়মিতভাৱে খোজ কাঢ়িলেও সুবিধা লাভ কৰিব পাৰে। আনকি দিনটোত কমেও ৩০ মিনিট তীব্ৰ গতিৰে খোজ কাঢ়িলে শৰীৰত এইচ ডি এলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি পায়। সাঁতোৰেও লাভৱান হয়।

৪) খাদ্যৰ পৰা চেনি আঁতৰাই পেলাব লাগে। অধিক পৰিমাণে চেনি খোৱাৰ ফলত শৰীৰৰ কেলৰিৰ মাত্ৰা অত্যধিক হাৰত বৃদ্ধি পায়। ইয়াৰ উপৰিও বেয়া কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰাও বৃদ্ধি পায়।

৫) খাদ্য তালিকা সলনি কৰক। শৰীৰত এইচ ডি এলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰিবলৈ স্বাস্থ্যকৰ চৰ্বিযুক্ত খাদ্য খাব লাগে। এই ক্ষেত্ৰত আপুনি খাদ্য তালিকাত বাদাম, আখৰোট, ফ্লেক্সচিড, চিয়া গুটি, চৰ্বিযুক্ত মাছ, সৰিয়হৰ তেল, জলপান, এভোকেডো, বীন ৰাখিব লাগিব। বেঙুনীয়া ৰঙৰ শাক-পাচলি খালেও আপুনি লাভ লাভ কৰিব। বেঙেনা আৰু বেঙুনীয়া কবিত এন্থ’চাইনিন নামৰ এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে, যিয়ে তেজত এইচ ডি এল কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে।

Leave A Reply

Your email address will not be published.