দাঁতৰ যত্ন নল’লে হৃদৰোগো হ’ব পাৰে!

নিয়মিতভাৱে দাঁত ব্ৰাছ নকৰিলে দাঁতৰ ক্ষতি হয় বুলি আপুনি ভাবেনে?
কেইবাটাও গৱেষণাৰ পৰা দেখা গৈছে যে ডায়েবেটিছ, হৃদৰোগ আনকি কেন্সাৰৰ সৈতেও দাঁতৰ স্বাস্থ্যৰ সম্পৰ্ক আছে।

ইয়াত পুৰুষসকল মূৰ আৰু ডিঙিৰ কৰ্কট ৰোগত বেছিকৈ আক্ৰান্ত হয়। এই সকলোবোৰ কেন্সাৰ ধঁপাতৰ লগত কম বেছি পৰিমাণে জড়িত। প্ৰতি বছৰে লাখ লাখ লোক মুখৰ কৰ্কট ৰোগতো আক্ৰান্ত হয়। এই কেন্সাৰৰ মূল কাৰণ হৈছে ধঁপাত খোৱাৰ অভ্যাস আৰু অসাৱধানতা আৰু দাঁতৰ প্ৰতি অৱহেলা।

আচৰিত যেন লাগিলেও মৌখিক স্বাস্থ্য মানৱ নিৰীক্ষণ কেন্দ্ৰৰ এক অধ্যয়ন অনুসৰি মাত্ৰ ৪৫ শতাংশ ভাৰতীয়ইহে দিনটোত দুবাৰকৈ দাঁত ব্ৰাছ কৰে। আনহাতে চীন, কলম্বিয়া, ইটালী আৰু জাপানৰ দৰে দেশত ৭৮ৰ পৰা ৮৩ শতাংশ লোকে দিনটোত দুবাৰকৈ ব্ৰাছ কৰে। আন দেশতকৈ ভাৰতীয় লোকৰ মিঠা খাদ্য খোৱাৰ প্ৰৱণতা অধিক বুলিও অধ্যয়নত প্ৰকাশ পাইছে। তাৰ বাবেই ভাৰতীয়ৰ দাঁতৰ ক্ষতি অধিক হয়। আলচাৰ, শৰীৰত ভিটামিন বিৰ অভাৱ, আইৰণৰ অভাৱ আদি সমস্যাও দাঁতৰ গহ্বৰৰ পৰাই দেখা দিয়ে।

দন্ত চিকিৎসা কেনেকৈ ল’ব?

দিনটোত দুবাৰকৈ দুমিনিটৰ বাবে দাঁত ব্ৰাছ কৰক। ৰাতিপুৱা সাৰ পোৱাৰ পিছত আৰু ৰাতি খোৱাৰ ৩০ মিনিট পিছত। কোমল ব্ৰাছ ব্যৱহাৰ কৰিব । তিনিমাহৰ মূৰে মূৰে ব্ৰাছ সলনি কৰিব লাগে। ওপৰলৈ তললৈ ব্ৰাছ কৰক, কাষে কাষে নহয়। যিকোনো খাদ্য খোৱাৰ পিছত পানীৰে ভালদৰে ধুব লাগে। ব্ৰাছ কৰাৰ সময়ত আঙুলিৰে আঁঠুৰ মালিচ কৰিব লাগে। অতি মিঠা বা আঠাযুক্ত খাদ্য বা পানীয় পৰিহাৰ কৰক। অধিক পানী খাব লাগে। নেমু, পেঁপা আদি ফল-মূল বেছিকৈ খাব লাগে। যদি এজনৰ মুখত বেছি চোকা দাঁত থাকে তেন্তে পিহি ঠিক কৰিব লাগে।

AssamAssamese NewsDaily time axomGuwahatiInternationalNew Delhi
Comments (0)
Add Comment