শীত অহাৰ লগে লগে বজাৰখন ফুলকবিৰে ভৰি পৰে। তৰকাৰী, ভাজী, খিচুৰি বা ৰোষ্ট – ফুলকবি অবিহনে ভাবিব নোৱাৰি। কিন্তু ফুলকবি বেছিকৈ খালে পেটত গেছৰ সমস্যা হয়। পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যাও হ’ব পাৰে। গতিকে স্বাস্থ্য সচেতন লোকে আকৌ ফুলকবি খাবলৈ মন নকৰে। ব্ৰকলি তেওঁলোকৰ বাবে। চালাড আৰু চূপ নাখালেও বহুতে ফুলকবিৰ ঠাইত ব্ৰকলিৰ সৰল আলু-ফুলকবি তৰকাৰীত ব্যৱহাৰ কৰে। ফুলকবিতকৈও ব্ৰকলিৰ দাম বেছি। কিন্তু ব্ৰকলি খোৱাৰ বাবে ইমান খৰচ কৰিলে শৰীৰৰ কিবা উপকাৰ হয় নেকি নে সস্তীয়া ফুলকবি খোৱা ভাল ?
পুষ্টিবিদসকলে কয় যে সস্তীয়া ফুলকবিত কেইবাটাও প্ৰয়োজনীয় ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থ যেনে ভিটামিন এ, ই, কে, ভিটামিন বি ৫, বি ৬, কেলচিয়াম, ফলেট, মেগনেছিয়াম, মেংগানিজ আৰু জিংক থাকে। ফুলকবিও আঁহ আৰু এন্টিঅক্সিডেন্টৰ ভঁৰাল। গতিকে এই শাকটো নিয়মিতভাৱে ৰাখিলে হৃদৰোগ বা কেন্সাৰ প্ৰতিৰোধ কৰা সম্ভৱ হয়…। আনকি, ইয়াত জমা হোৱা আঁহে ওজন কমাবলৈ সহায় কৰে। গতিকে এই শাকবিধ আপোনাৰ দৈনিক মেনুত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰিব।
আকৌ ব্ৰকলিত ভিটামিন এ, বি ৬, ৰাইবোফ্লেভিন, নিয়াচিন, থাইয়ামিন, আইৰণ, ফছফৰাছ, জিংক, কেলচিয়াম আদি উপযোগী ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থ থাকে। কেৱল সেয়াই নহয়, ইয়াত প্ৰচুৰ পৰিমাণে এন্টি অক্সিডেন্টও আছে। ই অক্সিডেটিভ চাপ নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে। নিয়মিতভাৱে এই শাক খালে ডায়েবেটিছ, অষ্টিঅ’পৰ’ছিছ আদি ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰা সম্ভৱ হ’ব। আনকি ব্ৰকলিয়ে আন্ত্ৰিক স্বাস্থ্য ভাল বজাই ৰখাত সহায় কৰে।
অৱশ্যে পুষ্টিকৰ মূল্যৰ ক্ষেত্ৰত ফুলকবিতকৈ আগুৱাই যাব ব্ৰকলি। কিন্তু পুষ্টিকৰ মূল্য বজাই ৰাখিবলৈ ফুলকবিৰ দৰে ৰস দি ব্ৰকলি ৰান্ধিব নোৱাৰি। তেতিয়াহে সকলো উপাদান ব্ৰকলিত থাকিব। কিন্তু গেছ, এচিডিটিৰ সমস্যা থাকিলে ফুলকবি বা ব্ৰকলি কমকৈ খোৱা ভাল।