বাৰিষাৰ সময়ত প্ৰদূষণৰ আশংকা অতি বেছি। এই সময়ত বেক্টেৰিয়া আৰু ৰোগ সৃষ্টিকাৰী জীৱাণুৰ সংখ্যা বেছি হোৱাৰ বাবে শাক-পাচলি পৰিহাৰ কৰাটো ভাল। বাৰিষাৰ সময়ত বেঙেনাত কৃমি আৰু পোক-পৰুৱাৰ আক্ৰমণ হয়। আৰ্দ্ৰ পৰিৱেশত ইহঁতে অতি সোনকালে প্ৰজনন কৰে। সংক্ৰমণৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ আৰু হজম শক্তি উন্নত কৰিবলৈ গৰমে গৰমে ৰন্ধা খাদ্য খাব লাগে। যি শৰীৰত উষ্ণতা আৰু হাইড্ৰেচন বজাই ৰাখে। আদা, নহৰু, হালধি আদি মছলা ব্যৱহাৰ কৰক ইয়াৰ এন্টিমাইক্ৰ’বিয়াল গুণৰ বাবে।
নাচপতি আৰু ডালিমৰ দৰে ঋতুভিত্তিক ফলবোৰে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। শক্তি আৰু উষ্ণতাৰ বাবে পোৰা আলমণ্ড খাব লাগে। সুস্বাদু, স্বাস্থ্যকৰ খাদ্যৰ সৈতে বাৰিষা উপভোগ কৰিবলৈ শাক-পাচলি পৰিহাৰ কৰক।
বাৰিষাত আৰ্দ্ৰতাৰ বাবেও শাক-পাচলি খোৱাৰ সমস্যা হ’ব পাৰে। পাতে পানী আৰু মলি সহজে আৱদ্ধ কৰি ৰাখিব পাৰে, যাৰ ফলত ক্ষতিকাৰক অণুজীৱৰ বংশবৃদ্ধিত সহায়ক হয়।
বিশেষকৈ ফুলকবি আৰু ব্ৰকলি, এই শাক-পাচলি পৰিষ্কাৰ কৰাটো সহজ নহয়। এনে শাক-পাচলিৰ খাঁজত বেক্টেৰিয়া বা বীজাণুৱে বাহ সাজে। বেঙেনাত কৃমি আৰু পোক-পৰুৱাৰ আক্ৰমণ হয়।
কবিৰ পাতত মলি আৰু বেক্টেৰিয়া থাকিব পাৰে। কীট-পতংগৰ আক্ৰমণো বৃদ্ধি পায়। বাৰিষাত এই শাক-পাচলি পৰিহাৰ কৰিব লাগে।
বাৰিষাত ভীমকল পিছল হৈ পৰে, আৰু বেক্টেৰিয়াৰ প্ৰজনন ক্ষেত্ৰ হৈ পৰে। লাউবোৰে বহু পানী শোষণ কৰিব পাৰে। গতিকে বাৰিষাৰ সময়ত এই শাকবিধ সোনকালে নষ্ট হয়। আৰু বেক্টেৰিয়াজনিত ৰোগ সৃষ্টি কৰিব পাৰে।
যিকোনো শাক-পাচলি খোৱাৰ আগতে গৰম পানীত নিশ্চয় ধুই লব। ইয়াৰ ফলত অসুস্থ হোৱাৰ সম্ভাৱনা কিছু পৰিমাণে হ্ৰাস পাব।