কেনেকৈ শৰীৰৰ বাবে সুৰক্ষিত খাদ্য নিশ্চিত কৰিব

বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ তথ্য অনুসৰি প্ৰতি বছৰে প্ৰতি ১০ জনৰ ভিতৰত ১ জন লোক অসুৰক্ষিত খাদ্য খোৱাৰ ফলত অসুস্থ হৈ পৰে। বিশেষকৈ বৃদ্ধ, গৰ্ভৱতী মহিলা, পাঁচ বছৰৰ তলৰ শিশু, তুলনামূলকভাৱে দুৰ্বল ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা থকা লোকেই এই সমস্যাৰ মূল বলি হয়।

যদি খাদ্য সুৰক্ষিত নহয় তেন্তে শৰীৰৰ প্ৰতি ভাবুকি হৈ পৰে। বিবিচিৰ প্ৰতিবেদন অনুসৰি বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে সুৰক্ষিত খাদ্যৰ বিষয়ে প্ৰথম সজাগতা নিজৰ ঘৰৰ পৰাই আৰম্ভ হ’ব লাগে।

কাৰণ ৰন্ধা বা কেঁচা খাদ্য কেনেকৈ সংৰক্ষণ কৰিব লাগে, খাদ্য বিষক্ৰিয়াৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ কি কৰিব লাগে, একেখিনি খাদ্য বাৰে বাৰে ৰান্ধি খাদ্যৰ মান নষ্ট হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে নে নাই সেই বিষয়ে যদি মানুহ সচেতন হয়, তেন্তে অবাঞ্চিত বিপদৰ পৰা আঁতৰি থাকিব পাৰি।
ৰন্ধা-বঢ়া কৰাৰ সময়ত নিজৰ আৰু খাদ্য সামগ্ৰীৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা বজাই ৰখাটো অন্যতম মৌলিক চৰ্ত। কিন্তু ইয়াৰ বাহিৰেও কেঁচা খাদ্য আৰু সিজোৱা খাদ্যৰ ক্ষেত্ৰত অতিৰিক্ত সাৱধানতা অৱলম্বন কৰিব লাগিব। উদাহৰণস্বৰূপে, কেঁচা মাংস, সাগৰীয় খাদ্য, আনকি কণীৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ৰেডি টু ইট খাদ্যলৈকে এইবোৰত ক্ষতিকাৰক বেক্টেৰিয়াই আশ্ৰয় ল’ব পাৰে।

কেঁচা মাংস কাটিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা দাৰে ফল-মূল বা শাক-পাচলি আদি খাদ্য ভালদৰে নোধোৱাকৈ কাটিব নালাগে।
লগতে মাংস, কণী আৰু সাগৰীয় খাদ্য ৰান্ধিলে এটা কথা মনত ৰাখিব লাগে। কমেও ৭০ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছত ৰান্ধিব। বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ তথ্য অনুসৰি খাদ্য সংৰক্ষণৰ সময়ত তাপমাত্ৰা ৫ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছৰ তলত আৰু ৬০ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছৰ ওপৰত থাকিলে খাদ্যত বেক্টেৰিয়া বৃদ্ধি হ’ব নোৱাৰে।

আকৌ, যদিও বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ উষ্ণতাৰ ওপৰত নিৰ্দিষ্ট নিৰ্দেশনা আছে, তথাপিও বহু সাধাৰণ মানুহে ইয়াক নাজানে। যদি ফ্ৰীজত মজুত থকা খাদ্যখিনি উলিয়াই বাৰে বাৰে পুনৰ গৰম কৰে। বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে বাৰে বাৰে খাদ্য গৰম কৰিলে খাদ্যৰ পুষ্টিকৰ গুণ হেৰাই যায়। দ্বিতীয়তে, খাদ্যত বেক্টেৰিয়াৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰে। পেটৰ বাবে ই যথেষ্ট ক্ষতিকাৰক আৰু ডায়েৰিয়া বা বদহজমৰ সৃষ্টি কৰে।

তদুপৰি খাদ্যত থকা বিভিন্ন উপাদানসমূহ দ্বিতীয়বাৰ গৰম কৰিলে ৰাসায়নিক বিক্ৰিয়াৰ ফলত বিষাক্ত উপাদান উৎপন্ন হ’ব পাৰে, যাৰ ফলত পৰৱৰ্তী সময়ত কৰ্কট ৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়।

ফ্ৰীজত খাদ্য কেনেকৈ ৰাখিব?

বিবিচিৰ এক প্ৰতিবেদন অনুসৰি ফ্ৰীজত খাদ্য ৰখাটো আমাৰ দৈনন্দিন অভ্যাসত পৰিণত হৈছে ফ্ৰীজৰ উপলব্ধতাৰ বাবে। কিন্তু পুষ্টিবিদসকলে কয় যে খাদ্য বেছি সময় ফ্ৰীজত ৰাখিব নালাগে। খাদ্য ফ্ৰীজত বহু সময় ধৰি ৰাখিলে খাদ্যৰ ৰং সলনি হ’ব পাৰে, দুৰ্গন্ধযুক্ত হ’ব পাৰে আৰু ই পুষ্টিকৰ মূল্য হেৰুৱাব পাৰে। এই খাদ্য স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী নহয়।

কিন্তু নষ্ট হ’ব পৰা খাদ্য দুঘণ্টাৰ ভিতৰত ফ্ৰীজত ৰাখি নিৰ্দিষ্ট উষ্ণতাত সংৰক্ষণ কৰিব লাগে। সেই খাদ্য ফ্ৰীজত বেছি দিন ৰাখিব নোৱাৰি। গৰমৰ সময়ত খাদ্য সঠিকভাৱে ফ্ৰীজত ৰাখিব লাগে আৰু বাহি খাদ্য একেবাৰেই খাব নালাগে। ফ্ৰীজৰ উষ্ণতা সঠিকভাৱে ৰাখিব লাগে আৰু খাদ্য বাহিৰত থৈ দিব নালাগে। কিন্তু আমি দুদিনলৈহে ফ্ৰীজত খাদ্য ৰাখি খাব পাৰো।

খাদ্য ফ্ৰীজৰ পৰা উলিয়াই অনাৰ লগে লগে খাব নালাগে। খাদ্যখিনি ফ্ৰীজৰ পৰা উলিয়াই পিছত কিছু সময় স্বাভাৱিক উষ্ণতাত ৰাখি গৰম কৰিব লাগে। খাদ্য পুনৰ গৰম কৰাৰ পিছতো লগে লগে খাব নালাগে আৰু স্বাভাৱিক উষ্ণতাত ৰাখি কিছু সময় অপেক্ষা কৰিব লাগে।

AssamAssamese NewsDaily time axomGuwahatiIndiaInternationalWorld
Comments (0)
Add Comment