কল্পনা কৰকচোন, শাক-পাচলিৰ জগতৰ পৰা আলু নোহোৱা হৈ গ’লে কি হ’ব ?
সুস্বাদু আৰু বহুমুখী আলু অন্যতম প্ৰিয় শাক। কিন্তু কিছুদিন আগলৈকে সকলোৱে ভাবিছিল যে ওজন কমাব পৰা খাদ্যত আলুক ৰাখিব নোৱাৰি বা আলু খাব নোৱাৰি। তদুপৰি আলুত বেয়া কাৰ্বহাইড্ৰেট থাকে। কেৱল এয়াই নহয়, ডায়েবেটিছ আৰু উচ্চ ৰক্তচাপৰ সমস্যাৰ বাবেও আলুক দোষাৰোপ কৰা হয়। সেই সকলোবোৰ গতানুগতিক জ্ঞানক মোহাৰি এতিয়া এটা নতুন অধ্যয়নে আলু প্ৰেমীৰ বাবে নতুন খবৰ কঢ়িয়াই আনিছে।
আলুৰ গুণ
১. আলুত আঁহ থাকে যিয়ে আপোনাৰ হজম শক্তিত সহায় কৰিব পাৰে। প্লাছ, ফাইবাৰে আপোনাক বেছি দিনলৈ ভৰপূৰ কৰি ৰাখিব পাৰে।
২. আলুত ভিটামিন চি, পটাছিয়াম আৰু ভিটামিন বি ৬ আদি কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে। যিয়ে আপোনাৰ সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যত অৰিহণা যোগাব পাৰে। শৰীৰৰ কলাসমূহৰ বৃদ্ধি, বিকাশ আৰু মেৰামতিৰ বাবে ভিটামিন চি অতি প্ৰয়োজনীয়। পেশীৰ সংকোচনৰ বাবে পটাছিয়াম, মগজুৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ভিটামিন বি ৬ অতি প্ৰয়োজনীয়।
৩. আলুত জটিল কাৰ্বহাইড্ৰেট থাকে। ই লাহে লাহে আৰু ধাৰাবাহিকভাৱে শক্তি মুক্ত কৰে। অৰ্থাৎ আলু সঠিকভাৱে খালে ই আপোনাক দীৰ্ঘদিন ধৰি পূৰ্ণ আৰু শক্তিশালী কৰি ৰাখিব পাৰে।
আমেৰিকাৰ কৃষি বিভাগৰ তথ্য অনুসৰি ১০০ গ্ৰাম আলুত ৭৭ কেলৰি, ২ গ্ৰাম প্ৰটিন আৰু ২ গ্ৰাম আঁহ থাকে। চৰ্বি কম থাকে।
আলু কেনেকৈ খাদ্যত ৰাখিব?
আলু পৰিবেশনৰ ৬-৭ ঘণ্টা আগতে ৰান্ধি ফ্ৰীজত থৈ দিব। যদি আপুনি ওজন কমাবলৈ চেষ্টা কৰিছে তেন্তে আলু জলপান হিচাপে খাব পাৰে। অথবা যিকোনো প্ৰটিন সমৃদ্ধ খাদ্যৰ লগত খাব লাগে। আলু কেতিয়াও ভাত, ৰুটি বা আন কোনো কাৰ্বহাইড্ৰেটযুক্ত খাদ্যৰ সৈতে খাব নালাগে। আলু খাব নালাগে। এইদৰে আলু খাদ্যত ৰাখিলে তেজত চেনিৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি নহয়। ওজনো কমি যাব।