‘স্বাস্থ্য হৈছে সম্পদ’। স্বাস্থ্য সুৰক্ষাৰ বাবে মানৱ শৰীৰত যকৃতে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। অস্বাস্থ্যকৰ অভ্যাস আজিয়েই বন্ধ কৰি দিয়ক যাতে আপোনাৰ লিভাৰ সুৰক্ষিত হয়। অত্যধিক মদ্যপানৰ দৰে অত্যধিক ধূমপানে যকৃতৰ কাৰ্য্যত প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে আৰু ক্ষতি কৰিব পাৰে। যকৃতৰ স্বাস্থ্য সুৰক্ষিত কৰিবলৈ অস্বাস্থ্যকৰ অভ্যাস পৰিহাৰ কৰিব লাগে। অত্যধিক মদ্যপানৰ ফলত যকৃতত চৰ্বি জমা হয়। ইয়াৰ ফলত যকৃতৰ চৰ্বিযুক্ত, যকৃতৰ চিৰ’ছিছ বা কেন্সাৰ হ’ব পাৰে। অত্যধিক ধূমপানৰ ফলত শ্বাস-প্ৰশ্বাসজনিত সমস্যা, হৃদৰোগ, হাওঁফাওঁ বা হাওঁফাওঁৰ কৰ্কট ৰোগ হ’ব পাৰে। যদি আপুনি পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে টোপনি নাপায় তেন্তে গেছৰ ফলত কলিজা, বমি, মূৰ ঘূৰোৱা, চকুত প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে। অত্যধিক মদ্যপান, ধূমপানে অক্সিডেটিভ ষ্ট্ৰেছ বৃদ্ধি কৰে আৰু লিভাৰৰ ক্ষতি কৰে। ই যকৃতৰ কোষৰ ক্ষতি কৰে।
খাদ্যাভ্যাস সলনি কৰিব লাগে। অত্যধিক পৰিমাণৰ চেনি, তেল আৰু মছলাযুক্ত খাদ্যৰ ফলত চৰ্বি বৃদ্ধি, যকৃতৰ ৰোগ আৰু ইনচুলিন প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা আদি বহুতো সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে। সেইবোৰ এৰি দিব লাগে। চৰ্বিযুক্ত যকৃতে ৰোগ বৃদ্ধি কৰি যকৃতৰ ক্ষতি কৰে।
সুষম খাদ্য তালিকাত কম চেনি, শাক-পাচলি, পুষ্টিকৰ খাদ্য, গাখীৰ, ফল-মূল আৰু প্ৰটিন সমৃদ্ধ খাদ্য থাকিব লাগে। দিনটোৰ ভিতৰত পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ পানী সেৱন কৰিব লাগে। দিনে ৩-৪ লিটাৰ পানী খালে সুস্বাস্থ্য বজাই ৰাখিব পাৰি।
লগতে পৰ্যাপ্ত টোপনিৰ প্ৰয়োজন। পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে টোপনি বা জিৰণি নোপোৱাটোৱে যকৃতৰ কোষৰ ক্ষতি কৰিব পাৰে। ফলত বিপাকীয় প্ৰক্ৰিয়াত ব্যাঘাত জন্মে। ইয়াৰ ফলত যকৃতৰ বিভিন্ন সমস্যা হ’ব পাৰে।