শীতকাল মানে বজাৰত থকা বিভিন্ন শাক-পাচলিৰ কথাই মনলৈ আহে। এই সময়ত বহুতেই ডায়েটত চালাড ভাল পায়। আপুনি কি কেঁচা শাক-পাচলি খাই ভাল পায় নেকি? এই কথা দীৰ্ঘদিন ধৰি ফিটনেছ অনুৰাগীৰ মাজত বিতৰ্কৰ বিষয় হৈ আহিছে যদিও পুষ্টিবিদসকলৰ মতে কিছুমান শাক-পাচলি সিজাই খালেহে পুষ্টিকৰ উপাদান সম্পূৰ্ণৰূপে পোৱা যায়। আন কিছুমান খাদ্যই কিন্তু তাপৰ সংস্পৰ্শলৈ আহিলে পুষ্টিকৰ মূল্য হেৰুৱাই পেলায়। কিছুমান শাক-পাচলিও আছে, যিবোৰ সিজালে অধিক স্বাস্থ্যকৰ হৈ পৰে। আমেৰিকান জাৰ্নেল অৱ ক্লিনিকেল নিউট্ৰিচনে এই সন্দৰ্ভত এক অধ্যয়নত প্ৰকাশ কৰিছে যে যিসকলে ৰন্ধা স্বাস্থ্যসন্মত খাদ্য খায় তেওঁলোকৰ তুলনামূলকভাৱে অধিক পুষ্টিকৰ। কোনবোৰ শাক-পাচলি ৰান্ধিব লাগে জানি লওক।
পালেংশাক:
আটাইতকৈ স্বাস্থ্যকৰ সেউজীয়া শাক-পাচলিবোৰৰ ভিতৰত এটা হ’ল ৰজা। ইয়াৰ স্বাস্থ্যৰ বিভিন্ন উপকাৰ আছে। ইয়াত পুষ্টিকৰ উপাদানৰ উপৰিও অক্সালিক এচিডো থাকে, যিয়ে আইৰণ আৰু কেলচিয়াম শোষণত সহায় কৰে। গৰমৰ সংস্পৰ্শলৈ আহিলে ইয়াৰ এচিড ভাঙি যায়। যিয়ে পুষ্টিকৰ পদাৰ্থ শোষণ কৰাত সহায় কৰে।
মিঠা আলু:
হাৰ্ভাৰ্ড স্কুল অৱ পাব্লিক হেল্থৰ তথ্য অনুসৰি সিজোৱা মিঠা আলুত বিটা-কেৰটিন অধিক পৰিমাণে ধৰি ৰাখে আৰু পুষ্টিকৰ উপাদানসমূহ অধিক শোষণযোগ্য কৰি তোলে। তদুপৰি কেঁচা মিঠা আলু খাবলৈ বৰ কষ্টকৰ।
মাছৰুম:
মাছৰুমত প্ৰচুৰ পৰিমাণে এন্টিঅক্সিডেন্ট এৰগ’থাইঅ’নেইন থাকে, যিটো ৰন্ধা সময়ত নিৰ্গত হয়। গতিকে মাছৰুম ৰান্ধি খালে আপুনি সৰ্বাধিক পুষ্টি লাভ কৰিব পাৰে।
বীন:
ইয়াত লেক্টিন প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে। এই যৌগ কেঁচাকৈ খালে পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যা হব পাৰে। সিজোৱা বীনত এন্টিঅক্সিডেন্টৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি পায়।
বেঙেনা:
এক অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে সিজোৱা বেঙেনে পিত্ত এচিডৰ লগত পুষ্টিকৰ উপাদান বান্ধি ৰাখে। আৰু যকৃতৰ কলেষ্টেৰল অধিক সহজে ভাঙি পেলোৱাত সহায় কৰে।